Kiropraktorklinik i Vasastan
Legitimerade kiropraktorers riksförbund
Kiropraktorerna behandlar ryggproblem.

Behandlingsmetoder inom kiropraktik

Klassisk och avancerad kiropraktorundersökning
och behandling

Inom kiropraktik används den klassiska justeringsmetoden med händerna där man påverkar ryggraden och nervsystemet tillsammans med stödjande åtgärder. Det finns nu även instrument som kan användas i samband med handjusteringar.

Applied Kinesiology - en neurologisk undersökningsmetod

Applied Kinesiology (AK) grundades 1964 av den amerikanska kiropraktorn George Goodheart. Det är ett diagnostiskt system som inkluderar muskel- och provokationstester. Applied Kinesiology är grunden för all kinesiologi och är primärt en kiropraktisk teknik. Applied Kinesiolgy används för att ge en mer exakt diagnos. Muskeltesten används för att diagnostera felställningar i kroppens leder och dysfunktioner i kroppens muskler. Den primära diagnostiken är koncentrerad till rygg, nacke, bäckenet, extremiteter samt kraniet och käkleder. När det behövs kompletteras behandlingen även med vitaminer, mineraler, ört- och homeopatiska preparat som kan muskeltestas för effektivitet och funktion. Även mentala och emotionella blockeringar kan utvärderas.

Idrottsskador

Applied Kinesiology analyserar funktionen av individuella muskler. Därför lämpar sig Applied Kinesiology speciellt bra till att behandla idrottsskador. När en muskel som stabiliserar en led är ”ur funktion” så kan närliggande strukturer som ledband, ledkapsel och ledbrosk lätt drabbas av skador. Genom muskeltesten kan kiropraktorn diagnostera den struktur som är skadad och ansvarig för smärtan. Behandling tillämpas sedan i enlighet med diagnosen.

Sakro-Occipital Teknik

Sakro-Occipital Teknik är en avancerad kiropraktisk teknik som forskades fram av kiropraktorn och osteopaten M. B. DeJeanette från USA, på 1930-talet. Sacro-occipital teknik anväder sig av olika testprocedurer, som har utvecklats inom kiropraktiken för att på ett fullständigt sätt utvärdera problem i rörelseapparaten, kraniet, armar, ben och deras relation till nervsystemet. Kiropraktorer som utövar SOT tar även till hjälp neurologiska tester, svaga muskler, och felaktig kroppsställning. Utefter denna undersökning bestämmer sig sedan kiropraktorn för vilken behandling som behövs. Behandlingen utgör olika kombinationer med kilar som placeras under höftbenen.

Patienten klassificeras i tre olika kategorier – kategori I, II och III. SOT är en mjuk kiropaktisk teknik som upskattas av många patieneter som ogillar det knäppljud som bildas vid en klassisk kiropraktisk behandling. Behandlingen är minst lika effektiv som klassisk kiropraktisk behandlingen, och används ofta i kombination med varandra.

Kiropraktisk Neurologi

En legitimerad kiropraktor är utbildad att göra en funktionsanalys av rörelseapparaten inte bara mekaniskt utan också neurologiskt. Denna analys ligger till grund för behandling, oavsett vilken typ. Vi ser ofta exempel på patienter som påbörjat rehabilitering i form av stabiliseringsträning utan att någon egentlig åtgärd att normalisera ryggraden och därmed nervsystemets funktion har skett, med påföljd att patienten ytterligare försämras. Det är därför viktigt att normalisera rörelseapparaten både mekaniskt och neurologiskt för att optimalt kunna tillgodogöra sig stabiliserande träning.